Беершеба, Израел – Сгушен в северните краища на пустинята Негев в

...
Беершеба, Израел – Сгушен в северните краища на пустинята Негев в
Коментари Харесай

Животът се връща в израелски пустинен град, но страховете от Хамас остават

Беершеба, Израел  – Сгушен в северните краища на пустинята Негев в Южен Израел, се намира град в несъгласие с прашния си, суха среда.

Бершеба, с повече от 200 000 поданици, се гордее с еклектична композиция от архитектура. Той е дом на исторически османски остарял град, безредна сбирка от монолитни бетонни структури, издигнати по време на разцвета на израелските опити с необруталистки стилове и бляскав бизнес център, заобиколен от шеметна мрежа от повече от 250 кръгови кръстовища.

< h2 class= " more-on__heading " > Продължете да четете лист от 4 детайла Израел споделя на жителите да изоставен Египет и Йордания „ допустимо най-скоро “ PR трик на фона на клането в Газа Гневни египтяни осъждат проведените пропалестински манифестации на фона на войната Израел-Хамас Световните водачи участват на мирната среща в Кайро за „ деескалация “ на войната Израел-Хамас завършек на списъка

Иврит, арабски, тигриня, съветски, испански и доста други езици могат да се чуят по улиците на града.

Градът се разраства бързо през последните години и е част от упорит проект на израелското държавно управление да се трансформира в южен център за софтуерната и отбранителната индустрия.

Въпреки това, от 7 октомври, когато въоръженото крило на палестинската групировка Хамас избяга от линията Газа, предприемайки изненадваща офанзива против Южен Израел, животът в града спря.

Израел отговори с безмилостно, смъртоносно въздушно бомбардиране на Газа и прекъсна доставките на съществени доставки до 2,3 милиона души, които живеят в обсадения анклав.

Хамас отговори с изстрелване на ракети по израелски градове, само че към 90 % от тях са изумени от израелската отбранителна система Железен купол.

Дълбоко вкоренена ненавист към Хамас

Някои магазини и локални компании стартират да отварят още веднъж, само че хората остават извънредно внимателни.

Има възприятие на надълбоко съмнение измежду локалните, като мнозина избират да не показват семейството си или да бъдат снимани.

Саймън, притежател на кафене на към 30 години с тунизийско и полско завещание, споделя, че нападението раздруса локалната общественост, тъй като сподели, че са станали самодоволни пред риска, подбуден от Хамас.

„ Познаваме Хамас “, изясни той, като сподели, че от дълго време са чувствали опасност от групата, ситуирана в Газа, почти на 40 километра (25 мили) на запад.

„ Имаме добра войска, имаме мощна войска “, сподели той твърдо, „ само че бяхме сюрпризирани “.

Въпреки непоколебимата религия в силата на израелската войска, той е внимателен при прогнозирането по кое време ще завърши войната, защото в Газа остават към 200 израелски заложници.

Той споделя, че учебните заведения са затворени, оставяйки трите си деца вкъщи, само че заради неналичието на подобаващи бомбоубежища, фамилията му се е преместило при свекърите му.

Наблизо двойка очевидно уплашени майки пълнят SUV с тежки куфари. И двамата им съпрузи служат в армията и се усещат несигурни в региона с децата си, по тази причина се изтеглят в северната част на страната.

Ирен, разговорлив управител на бар, която се реалокира в Беершеба от Одеса в Украйна, споделя, че няма да напусне осиновения си град, макар че се опасява за щерка си, която е била студентка, само че в този момент служи в армията.

Като доста локални поданици, тя споделя надълбоко вкоренено възмущение към Хамас, група, която тя разказва като „ оттатък животните “.

Израелски публични лица настояват, че офанзивата на групировката, интервенция „ Наводнение Ал-Акса “, е умъртвила повече от 1400 души, най-вече цивилни, и е ранила към 3500 други. Много хора във Вирсавее познаваха персонално хора, наранени от офанзивите.

Сирени вият над Вирсавее към два пъти на ден; някои локални се прикриват в приюти, само че доста не престават да си правят работата.

Хамса, млад мъж от Еритрея, който се реалокира в Израел преди пет години, се смее на догатката, че може да се изплаши от ракетите. „ Там, откъдето съм пристигнал, това е нищо “, сподели той.

Маис Джоома, 18-годишна служителка в ресторант, признава, че е била уплашена от последните събития, само че също по този начин е загрижена за това по какъв начин локалните могат да свикнат с „ продължаваща война “, на която „ не се вижда край “.

Тя пресмята, че броят на клиентите е намалял с 30 % от 7 октомври насам. Много локални поданици са отлетели до други страни.

Улиците са съвсем пусти в паянтовия жилищен регион, известен измежду студентите в покрайнините на града.

Местните споделят, че по-малко хора са по улиците, в сравнение с когато имаше блокировки по време на COVID-19.

Трима локални поданици, Йони, Дафне и Мая, които са на разходка с малко куче, разказват целия град като към момента комплициран от събитията от 7 октомври.

Йони, на към двайсет години, примижава на яркото следобедно слънце. Той рисува картина на цялостно комплициране на 7 октомври, до момента в който той и приятелите и фамилията му се пробват да съберат информация за офанзивата посредством каналите на Telegram. Това е прекарване, което той разказва като невиждано и нещо, което той и доста от локалните поданици към момента не са " усвоили " изцяло.

Мултикултурализъм във Беершеба

Жителите на Вирсавея наподобява се гордеят с мултикултурния образ на града.

Саймън споделя, че има доста другари от разнообразни места, в това число еритрейци, една от най-големите имигрантски групи в града, и мароканци.

Сантяго Карденас, магазинер от Перу, въодушевено изяснява на испански и негоден британски, че обича града, в който се е преместил преди 20 години.

Израелските флагове стоят разпънати върху щандове, цялостни с дреболии. „ Хора са тук от цялостен ​​свят “, сподели той, движейки земното кълбо с ръце.

Маис обаче допуска, че действителността на Вирсавея е по-сложна зад фурнира на мултикултурната интеграция. „ Израснах без доста другари “, сподели тя нехайно.

„ И това е основно тъй като съм арабин “.

Източник: Ал Джазира
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР